De Monte Dorin Olijfgaard in Ligurië omvat 4 hectare van eeuwenoude handgebouwde stenen terrassen en is gelegen op 500 m hoogte in de Valle de Nervia tussen de “Riviera dei Fiori”
(Bloemenrivièra) en de Liguariaanse Alpen. Door de unieke ligging heeft de regio een bijzonder mild klimaat en een schitterend en zeer afwisselend landschap. Deze streek is vermaard vanwege de wereldberoemd Taggiasca extra virgin olive oil omdat de unieke Taggiasca cultivar slechts in deze streek wordt geteeld. Deze olijfsoort is in de late middeleeuwen door Benedictijner monniken in Taggia ontwikkeld en levert een zeer hoogkwalitatieve goudkleurige olie op met zacht fruitig smaak en een elegant bouquet van kruidige en nootachtige smaakkleuren. Door zijn milde smaak is deze olie ook zeer
geschikt voor de bereiding van vis, marinades, salades en dressings.
Teelt
Door de unieke ligging in een beschermd gebied op 500 m is het goed mogelijk in Monte Dorin zonder bestrijdingsmiddelen olijven te telen, mede omdat de olijfvlieg op deze hoogte minder snel toeslaat. De hoge ligging van de olijfgaard in de uitlopers van de Alpen heeft ook een positief effect op de kwaliteit van
de olijven omdat het polyphenolen gehalte hoger is. Deze stoffen dragen bij aan de smaak van de olie en bevorderen de positieve effecten van olijfolie op de gezondheid van hart en bloedvaten en kunnen ook het risico van celveroudering, alzheimer en kanker verminderen.
De olijfteelt heeft iets bijzonders omdat je deel uitmaakt van een cultuur die teruggrijpt naar de Griekse oudheid. De olijventeelt in Ligurië vond veelal plaats op smalle stenen terrassen en is veelal zeer arbeidsintensief en met name in de hoger gelegen gebieden worden olijfgaarden niet langer in stand gehouden.
De eigenaar wil door het produceren van hoogkwalitatieve biologisch olijfolie een bijdrage leveren aan het verduurzamen van deze traditie en bijdragen aan het instant houden van eeuwenoude stenen terrassen die anders verloren dreigen te gaan.